FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

miercuri, 24 februarie 2010

Ciulama de pui cu ciuperci (nimerita de mine, intr-o seara)

Ciupercile intra la tactici de evitare: se fac repede, sunt gustoase si lasa loc de improvizatii. Pentru reteta urmatoare - Ciulama de pui cu ciuperci - e nevoie de aproximativ un kilogram de ciuperci si un piept de pui dezosat, maricel, 2-3 cepe sau praz, usturoi, faina, ulei, iaurt(smantana), lamaie, condimente (sare, piper, oregano). Merge de minune la cina fiindca se face rapid si este extrem de gustoasa.

Ciupercile (proaspete si frumoase de la taraba, nu la conserva) taiate feliute, nici prea mici nici prea mari, se pun la calit intr-un wok generos cu 2 linguri de ulei. Se amesteca usor sa nu se arda. Cand ciupercile si-au facut loc in cratita, se pune pieptul de pui cubulete. De-acuma ciupercile-si cam lasa zeama asa ca are si puiul din ce se inabusi. Se poate pune si un pic de vin alb, sa aiba din ce fierbe.
Se lasa la foc iute pana cand ciupercile s-au inmuiat si maronit, iar puiul s-a albit complet, cam cand le-a scazut zeama spre disparitie completa J. Apoi se pun 2-3 cepe taiate felii subtiri (sau praz) si usturoi, dupa gust. Se amesteca, se pune un pic de sare, un pic mai mult de piper, si un strop de oregano (dupa gust, preferinte si disponibilitati).

Cand incepe iar sa sfaraie, deci si-au pierdut zeama, se adauga jumatate de pahar de bere si jumatate de pahar de supa de pui (d’aia de ii zice Jamie Oliver supa de baza. Eu am avut facuta cu mult rozmarin, buna rau de tot J ) .
Separat, intr-o tigaie mai mica, se incalzeste o lingura de ulei, se adauga o lingura de faina (nu se rumeneste, doar sa absoarba faina uleiul sau uleiul faina ca sa nu se faca gogoloase), apoi se toarna o cana de supa si se lasa un clocot (unu' mic). Dupa aceea sosul se toarna, strecurat, in tigaia cu mancare.  Musai strecurat, ca altfel trec cocoloasele in sos si nu se face. J
Dupa ce se omogenizeaza, se poate pune si jumatate de pahar de iaurt (sau smantana) si sucul de la o lamanie. Se sta apoi langa ea si se amesteca pana se ingroasa (nu se lasa ca se lipeste, ca are faina). Se drege de sare si piper si gata.

Smecherie de la Smaranda: Ideea e sa nu se lase nici ciupercile foarte mult, sa fie moale fleasca, nici puiul sa se imprastie.  Se poate renunta la iaurt (smantana) dar e esentiala zeama de lamaie ca tine sosul catifelat, nu-l lasa sa se ingroase inainte de vreme. Se poate, astfel, manca si re-incalzita.

E buna de papat cu mamaliga calda si un pahar de vin alb rece. Nu invers ! 

Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...